29 Nisan 2013 Pazartesi

Deneme-3 # Çakra ve El Mühürleri Hakkında

Chakra'nın iki türü, Ruhsal Chakra  ve
Fiziksel Chakra

     Naruto, bir Japon animesi olduğundan, Japon kültüründen birçok sembolün kullanılmasına şaşmamak gerekir. Çakra da bunlardan en göz önünde olanı. Gerek animede gerek mangada çok sık karşılaştığımız bu kelime iç enerji olarak tanımlanabilir. Bu statik bir enerji değil tabi. Sürekli hareket hâlinde, kan dolaşımımız gibi çakra dolaşımımız da durmuyor. Genellikle mavi renk ile sembolleştirilen bu enerji vasıtasıyla evrenle sürekli bir alışveriş hâlinde olduğumuz söylenebilir. Kishimoto Masashi, karakterlerin olağanüstü hareketlerini -tekniklerini- açıklamak için bu kavramı kullandığını söylüyor. 
Chakra kapıları...


    Eğer Aura'lara ve o tarz metafizik şeylere inanıyorsanız zaten bilirsiniz, insanların vücudundaki enerji akışını düzenleyen çakra kanalları olduğuna inanılır. Bunlar bazı insanlar için saçmalıktan öteye geçemiyor fakat eğer mangacı olma yoluna baş koymuşsanız, bu önyargılarınızı bir kenara bırakmanızı ya da en azından Naruto evreninde böyle şeylerin sıradan ve normal olduğunu kabul etmenizi öneririm. Çakra, genel olarak bazı tekniklerin kullanımı için gerekli. Animede ve mangada birçok yerde de çakraya dair açıklamalar yer almakta.


    İçimizde bulunan bu enerji 8 kapıdan toplanıp dağılıyor. Akıl kapısı, kalp kapısı gibi hem bulundukları yere göre hem de biraz mecazî olarak isimlendiriliyorlar. Kapıları açtığınızda bütün enerjiniz vücudunuzu terk ediyormuşçasına bir patlamaya sebep oluyorlar. Görüntü olarak yani. Açtığınız kapı sayısıyla doğru orantılı olarak gücünüz katlanarak artıyor. Hatta insanüstü seviyelere ulaşabiliyor, hızınız inanılmaz derecede artıyor fakat gücün etkisi geçtiğinde vücudunuzdaki kasların ne hâlde olacağını söylemek biraz zor. Şahit olduğumuz gibi *spoiler alert* Chuunin sınavlarında Gaara ile Rock Lee'nin karşılaşmasında, aslında yasak olan Lotus tekniğini kullanan Gaara'nın lifleri harap oluyordu.

El mühürleri...
   El mühürlerine gelecek olursak, On İki Hayvanlı Çin Takvimi'ndeki aynı on iki hayvanla (fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek, domuz) sembolize edilen bu hareketler ağırlıklı olarak ninjutsu tekniklerinde kullanılıyor. Bu mühürlerin kullanılış sırası ve değişik kombinasyonları farklı teknikleri aktive etmeye yarıyor. Teknikleri düzgün ve hızlı yapabilmek bir nevî beceri göstergesi. Örneğin Itachi'nin 0.01 saniyede etkinleştirdiği teknikler var. Sadece tek el kullanılarak yapılan el mühürleri (yarım kaplan gibi) de var. Kakashi bu şekilde kopya oluşturabiliyor. Bazı teknikler de bu yarım mühürler kullanılarak yapılıyor. Orası biraz ayrıntı tabi. Genel olarak bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Teşekkür ederim.

                                                                                             
                                                    -Krop Tor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder