27 Mart 2013 Çarşamba

DENEME - Naruto Dünyasına Giriş

Konoha...(Hidden Leaf Village)
    Yazıma başlamadan önce bir şeyi belirtmek isterim, ben sonuçlanmış maçların özetlerini izlerken sonuç değişecekmiş gibi heyecanla izleyen biri olduğumdan, manga okumadan önce hakkında yaptığım araştırmalarda öğrendiğim şeyler hevesimi kırmamıştı. Ama eğer siz benim gibi düşünmüyorsanız, bütün hevesiniz kaçacaksa uyarmalıyım, bu yazım ve bundan sonraki yazılarım spoiler içerir.

      Nerede yaşıyor bu Naruto? Günümüzdeki teknolojiden az çok nasibini almış olmasına rağmen her şeyi mümkün olduğunca ninjalık raconuna uydurmaya çalışan bir paralel evrende desek yanlış olmaz herhalde. "Ninja dediğin arabaya mı binermiş, ağaçların üstünden seke seke gideriz işte" gibi düşüncelere sahip olan, bir nevi "tüfek icat oldu mertlik bozuldu" zihniyetiyle ateşli silahlar yerine kunailer, shurikenler kullanan bir toplum.. Atom bombası gibi bir lanetin üzerlerine çökmesinden sonra Japonların bu şekilde teknolojiye sırtlarını dönüp "ne varsa eskilerde var" deyişini kim yadırgayabilir ki.. 


Five Basic Elements
Şimdiki Dünya'nın ortadoğusu olarak nitelendirebileceğimiz bölgesinde Ateş, Su, Toprak, (içimden gelen Tahta yazma dürtüsünü engellemek nâmümkün) Rüzgar gibi ülkeler var. Naruto, bu ülkelerden Ateş ülkesinin güvenliğini sağlayan "Gizli Yaprak Köyü" (Hidden Leaf Village) Konoha'da yaşıyor. Aklanıza Avatar'a benzediği gibi bir düşünce geldiyse o düşünce bulutlarını hemen savuşturmanızı rica ederim, ben öyle söylediğimde beni Naruto fanı yapan arkadaşım "Stalker" bir hayli öfkelenmişti.Bu dünyada yaşayan insanlar elementleri eğip bükmüyorlar. Aslında bu elementler genel olarak pek rastladığımız kavramlar değil fakat bazı tekniklerin kullanımında bir elementi kullanmaya yatkınlığınız etkili olabiliyor. Fakat suya dayanan tekniklerde başarılı olmanız havaya dayanan teknikleri kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Sadece onlar üzerinde biraz daha çalışmanız gerektiğini gösteriyor.


Orochimaru with his snake...
 Tekniklerden söz açılmışken öncelikle Naruto'daki dövüş tekniklerinden bahsetmek gerekir. Dört çeşit ana dövüş tekniği var denebilir, bunlar: Ninjutsu, Genjutsu, Taijutsu, Doujutsu. Kinjutsu dediğimiz, kullanımı tekniği uygulayanda büyük hasarlar bıraktığından ya da etik olarak uygun görülmediğinden yasaklanmış teknikler de var ama Orochimaru gibiler için bu yasak pek de bir anlam ifade etmiyor. Orochimaru da eskiden Konoha ninjası olmasına karşın yine söz konusu yasaklı teknikleri kullanmaya eğiliminden zamanında Akatsuki'ye katılmış yaman bir karakter. Bu konuya daha sonra geleceğiz diyeceğim, bu "daha sonra" gelene kadar ben Allah bilir kaç konuyu bu şekilde erteleyeceğim onu da merak ediyorum açıkçası.

Sasuke's brother, İtachi...
Ninjutsu, fonetik olarak çağrıştırdığı gibi ninjalık tekniklerini kapsıyor. Nedir bu ninjalık teknikleri diye soracak olursanız, işte basit kopyalar yapma gibi, birtakım el mühürleriyle aktifleşen, temelde çakra kullanımına dayanan teknikler. Genjutsu, tekniğin uygulandığı kişiyi başka bir boyuta hapseden, psikolojik olarak insanı bitiren bir teknik. Zihin bulandırma diyebiliriz aslında. Genjutsu demişken Sasuke'nin abisi Itachi'den bahsetmemek olmaz. Kurbanlarına bu şekilde işkence etmeyi tercih ediyor ve bunu öyle bir ustalıkla yapıyor ki sadist olduğunu iddia etmeye dilimiz varmıyor. 

Gaara of the Desert
Taijutsu user Rock Lee
   Gelelim Taijutsu'ya, tamamen kaba kuvvete dayanan, fakat her yiğidin harcı olmayan, inanılmaz derecede hız gerektiren ve kullanıcısını yıpratan bir teknik. Diğer tekniklere nazaran çok daha fazla tecrübe ve çalışma gerektirdiğini söyleyebiliriz. Ninjutsu'ya aynı seviyede bir karşılık verebilirsiniz, Genjutsu'dan da çakra akışınızı değiştirerek kurtulabilirsiniz ama karşınızda bir Taijutsu ustası varsa işiniz zor. Biz Rock Lee'nin kırılmaz denen zırhları paramparça edişini, bugüne kadar kimsenin vücudunda tek bir çizik bile iz bırakamadığı Gaara'yı hallaç pamuğu gibi savuruşunu gördük be! 
Neyse konumuza dönelim, Doujutsu da karakterlerin mensup olduğu klandan gelen, genetik olarak sahip oldukları özel yetenekler.Kekkei Genkai (Bloodline Limit) olarak da geçen bu teknikler sahiplerine inanılmaz avantajlar sağlıyor. Örneğin Sharingan göz tekniğine sahip olan Uchiha klanı, rakiplerinin hamlelerini yavaşlatılmış bir şekilde görüyor ve eğer bu özelliklerini geliştirmişlerse o özelliği hatasız olarak kopyalabiliyorlar. Bu yeteneği sayesinde Copy Ninja olarak anılan Kakashi'nin 1000'in üzerinde tekniği kopyaladığına dair rivayetler var. Buna benzer bir sürü teknik var, hepsinden elimizden geldiğince söz etmeye çalışacağız. Şimdilik bu kadar.


Uchiha sign with sharingan levels

                                                                                                                  -Krop Tor



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder